lauantai 5. lokakuuta 2013

Ruokavalioremonttia ja syystunnelmointia

Työelämä on pitänyt minut sen verran kiireisenä, ettei minulla oikeastaan muuta elämää ole ollutkaan. Kiire tuskin hellittää vielä lähiviikkoinakaan, mutta loppuunpalamisen pelossa on pakko alkaa vähän hidastaa tahtia. Maailmaahan ei saa valmiiksi, vaikka kuinka rehkisi vai miten se menikään?


Elämässä on onneksi ilon aiheita, sillä lempivuodenaikani syksy on jälleen koittanut! Minulla on tällä hetkellä pitkä viikonloppu meneillään ja olen nukkunut univelkoja pois. Kävin muutama tunti sitten iltalenkillä enkä voinut olla fiilistelemättä pimeyttä ja lempeän viileää syysilmaa. Olen myös siirtynyt askeleen lähemmäksi keski-ikää, sillä ostin tuulihousut aiemmin tällä viikolla. Ehkä kuukauden paras ostos!

Parin viime kuukauden aikana olen miettinyt paljon myös ruoka-asioita. Olen pari viimeisen vuoden aikana tehnyt aika suuren ruokaremontin ja sen myötä laihtunut reilu 10 kiloa. Einesten poisjättäminen ja vehnän ja sokerin radikaali vähentäminen ovat tehneet paljon hyvää, kuten myös kasvisten ja hedelmien lisääminen sekä lihan vähentäminen. Vielä kuitenkin olisi korjattavaa ruokavaliossa.

Suurin korjaus lienee olisi ainakin suklaan ja kerman tiputtaminen pois ruokavaliosta. Kasvojeni iho on nimittäin herännyt näin reilu kymmenen vuotta myöhässä teini-ikään. Kaikki rasva, minkä nautin ruoassa, tulee välittömästi läpi naamastani (toisaalta parempi niin kuin jäisivät jonnekin kehooni). Varsinkin leuka on varsinainen kraateri, kun erehdyn herkuttelemaan (kerma)jäätelöllä tai suklaalla. Se on sinänsä harmi, että joudun luopumaan muutamasta lempiherkustani, mutta toisaalta se lähinnä tuo haasteen luoda jotain tilalle.

Olen myös alkanut kovasti kiinnostua tattarista. En ole parin viimeisen vuoden aikana juuri syönyt vaaleaa leipää, koska en pidä vehnän tuomasta turpeasta tunteesta. Tattarista olen tehnyt jo pohjan suppilovahveropiirakkaan sekä varsin onnistuineita puolukkamuffineja. Molemmissa olen käyttänyt hieman myös ruisjauhoja, joten täysin gluteenittomia ne eivät ole. Äitini käyttää paljon mantelijauhetta leivonnassa ja minullakin on ollut ajatuksissa alkaa tehdä kokeiluja sen kanssa. Äidin loihtimat porkkanakakku sekä vohvelit ainakin pesevät vehnäversionsa sata nolla.

Nyt kun energiatasot ovat alkaneet palautua normaaliksi, on kiinnostus ruuanlaittoonkin palannut. Kesällä olin ihan äärettömän laiska tekemään oikeastaan yhtään mitään, mutta nyt päässäni suorastaan surisee erilaisia ideoita. Toivottavasti saan aikaiseksi jakaa osan tännekin!

Syksyiseen makeanhimoon laitankin tähän loppuun yllämainittujen muffinien ohjeen:

Puolukka-tattarimuffinit

12 kpl

150 g voita
½-1 dl hunajaa
2 munaa
1 dl ruisjauhoja
2,5 dl tattarijauhoja
2 tl leivinjauhetta
200 g puolukoita

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
Sekoita hyvin hunaja ja huoneenlämpöinen voi keskenään. Lisää munat yksitellen vatkaten samalla seosta. Lisää lopuksi jauhot ja puolukat.
Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa reilu 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti